A les nostres aules, en català!

A les nostres aules, en català!
Contra la sentència, desobediència!

dilluns, 26 de març del 2012

Manifest del SEPC en defensa de la immersió linguística i de la llengua catalana als Països Catalans

El passat dijous 8 de març el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va emetre una sentència sobre la immersió lingüística que donava pas a una doble línia d’escoles al Principat. La sentència permet a les famílies demandants que els seus fills i filles siguin escolaritzades en llengua castellana donant pas a una segregació dels infants i joves per raó de llengua. Aquesta sentència, tot i que molts mitjans han reiterat l’aval i reconeixement cap a la immersió lingüística principatina, deixa la porta oberta aquesta doble línia en castellà.

Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) volem denunciar la persecució i l’agressió constant a la llengua catalana arreu dels Països Catalans. No és la primera sentència que posa en qüestió el model d’immersió lingüística, ja existeixen precedents prou recents com el passat desembre del 2011 o bé amb la sentència de l’estiu del 2010, entre altres.

Com a joves i estudiants tenim el deure de defensar, no tan sols el model d’immersió lingüística a les escoles arreu del territori, sinó també preservar la nostra llengua que és el punt d’unió i el fet que ens fa existir com a poble. Les retallades a la llengua i el menyspreu constant afecta a tot el país. El català a les comarques nordcatalanes penja d’un fil ja que les ajudes que rebia La Bressola, una de les poques entitats que es preocupa per la recuperació del català, s’estan retallant cada vegada més i no se’ls està facilitant gens la feina voluntària que estan fent. Pel que fa al País Valencià hi ha tot un moviment social encapçalat per desenes de milers de famílies, professorat i estudiantat reclamant una educació en català que ja fa temps que lluiten i que s’enfronta a unes polítiques que potencien el castellà i que arraconen el català a les aules. La situació a les Illes Baleras i Pitiüses no és gens esperançadora ja que el nou govern del PP està imposant una política lingüística espanyolitzadora, ja no només en l’ensenyament, sinó també en les administracions públiques o en els Premis Ciutat de Palma, entre altres.

Tot i la situació en què es troba la nostra llengua arreu dels Països Catalans volem fer palès que aquelles persones que volen arraconar el català com un element folklòric no ho tindran pas fàcil. La pressió social al País Valencià està més activa que mai i no només plantant cara en les retallades a la llengua. Han sortit al carrer milers i milers de persones en defensa de la unitat de la llengua. A les Illes, la comunitat educativa està reaccionant amb concentracions i accions de protesta. Fins i tot, Jubilats per Mallorca han iniciat una vaga de fam en defensa del català, als qui volem donar tot el nostre suport. A més, han convocat ja mobilitzacions al carrer. A les comarques nordcatalanes s’estan començant a organitzar per reaccionar unitàriament i fer de la llengua un mecanisme de consciència social i nacional.

Des del SEPC volem deixar clar que no ens quedarem de braços plegats i que reaccionarem en conseqüència. La nostra llengua és l’eix vertebador que ens fa existir com a poble. Com digué Joan Fuster: “O ens recobrem amb la nostra unitat o serem destruits com a poble. O ara o mai!”.

Tarragona, divendres 16 de març de 2012

Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC)